Lektor'ca, Nataša Purkat s.p., Želimlje 34, 1291 Škofljica

Računalniška delavnica (Maribor)

Računalniška Lektornica: osnove računalniškega dela

Zahtevnost: Za začetnike in izkušene


Vsebina:
 Ali ste vedeli,

 • da lahko sledenje spremembam prilagajate svojemu načinu dela (vidne spremembe so lahko v besedilu ali zunaj njega, v barvah, ki so vam všeč, ali v enotni barvi za vse, ki delajo v dokumentu itd.),
 • da lahko sledenje spremembam med delom skrijete, vendar ne izključite (zelo pogosta napaka nepoznavalcev sledenja sprememb),
 • da lahko z nekaj kliki dosežete, da sistem znova pregleda dokument in vam pokaže napake, ki so bile do tedaj neoznačene (zelo moteče, ko v dokumentu opazite napake, sistem pa vas nanje ne opozori),
 • da lahko z nekaj kliki skrijete sledi za seboj in/ali svojih sodelavcev (če ste dokument obdelovali vi in sodelavec, ne želite pa, da to vidi tudi naročnik ipd.),
 • da lahko prenašate vidne spremembe iz dokumenta v dokument, pri čemer te ostanejo vidne (to pride prav pri združevanju več lektoriranih dokumentov ali če se vsebina v dokumentih ponovi in tako preprosto vnesete popravke v ponovljeno besedilo),
 • da vam računalniška Lektornica prinaša številne preproste, uporabne in zelo koristne nasvete za lažje računalniško delo?


To so le nekatere izmed iztočnic, ki jih lektorji, prevajalci, uredniki besedil in drugi potrebujemo za svoje vsakdanje delo. Pridružite se nam na delavnici in se poučite o nekaterih osnovah, ki vam bodo olajšale delo, za tovrstno usposabljanje lahko prinesete svojo prenosno napravo in vadite skupaj z nami. Vsi udeleženci delavnice bodo prejeli priročno knjižico s celotno vsebino delavnice: skupaj z vsemi navodili in slikovno podporo.


Udeležnina:
 40,57 EUR + ddv (49,50 EUR z DDV)


Prijave in informacije:
 izpolnite spodnji prijavni obrazec, pišite nam na e-naslov: info@lektornica.si ali nas pokličite po telefonu: 040 579 312, 01 366 13 16

Prijave zbiramo do 20. 1. 2017.

Ne zamudite odlične priložnosti in se nam pridružite na računalniški delavnici, na kateri lahko pridobite osnove računalniškega dela in tehničnega urejanja besedil. Primerna je za lektorje, prevajalce, novinarje, pisce in vse druge, ki bi radi znali dobro izkoristiti prednosti računalnika pri lastnem delu (za podrobnosti glej razdelek z vsebino).

Vprašali ste
1. Znam delati z Wordom, saj veliko tipkam in urejam besedila. Za kaj bi se sploh udeležila delavnice?
Na računalniških Lektornicah se ne bomo ukvarjali z običajnim urejanjem besedila, ampak bomo obdelovali razne tehnikalije, ki jih lektorji, prevajalci, uredniki in drugi potrebujejo pri svojem delu. Med temi tehnikalijami so na primer:
– vključitev in umik, a ne izključitev sledenja sprememb,
– spreminjanje nastavitev sledenja sprememb,
– kopiranje/prenašanje vidnih popravkov iz enega v drug dokument,
– izbris podatkov v dokumentu, da se ne ve, kdo je obdeloval dokument (to je zelo uporabno, če namesto vas lektorira vaš sodelavec, vi pa ne želite, da naročnik to izve),
– naknadni priklic sprememb (če pozabite vključiti sledenje ali ga pomotoma izključite),
– dodaten poziv sistemu, da pokaže morebitne napake (črkovalnik ne dela).
Izvedeli boste še veliko uporabnih nasvetov za vsakdanje delo.

2. Kako naj si zapomnim vse, kar izvem na delavnici? Želim slediti vsebini, ne da si moram vse hitro zapisovati.
Vsi udeležeci delavnice bodo prejeli knjižico z vso vsebino, tj. z vsemi nasveti, priporočili, smernicami, ki bo predstavljena na delavnici. Tako si ne bo treba vsega zapisovati, ampak boste lahko sledili predstavitvi in si po potrebi zapisali opombe.

3. Bila sem že na drugih podobnih delavnicah, ampak ko pridem domov, veliko tega pozabim. Ali bi lahko delavnici sledila s svojim prenosnikom?
Seveda, to je ključna prednost Lektornice. Vsi udeleženci imate možnost, da prinesete svoj prenosnik ali drugo prenosno napravo (tablico ipd.) ter sledite vsebini, ki bo predstavljena na delavnici. Dobili boste tudi delovne dokumente, da boste lahko klikali in preverjali nasvete sočasno s predavateljico.
Ne pozabite: prinesite kabel za polnjenje naprave, saj le redko katere naprave zdržijo vsaj štiri ure brez napajanja. Za priključek na električno energijo pa poskrbimo mi.

4. Nimam prenosnika, delam s stacionarnim računalnikom. Ali lahko sodelujem na delavnici?
Seveda. To, da prinesete napravo s seboj, in klikate sočasno s predstavitvijo, je le možnost, dodatna korist, seveda pa to ni obvezno. Brez težav lahko sledite predstavljeni vsebini ob knjižici, doma pa na svojem računalniku preverite novousvojeno znanje.

5. Na prejšnji delavnici sem izvedela zelo veliko, močno me je mikalo, da bi prišla še na mariborsko, vendar me ni mikalo še enkrat plačati udeležnine. Boste kaj uredili za tiste, ki želimo znova poslušati isto vsebino?
Zanimanje za Lektornice je precejšnje in skupine se zelo hitro polnijo, tako bomo dali najprej prednost tistim, ki se želijo prvič udeležiti Lektornice z zadevno vsebino. Če bo na voljo prostor, ste seveda lepo vabljeni tudi tisti, ki želite znova poslušati isto vsebino. Za morebitno ponovno udeležbo vam bomo priznali 15-odstotni popust.

Če želite, lahko prinesete svoj prenosnik in delate skupaj z nami, seveda lahko delavnici sledite tudi samo s pisnim gradivom. Vsi udeleženci delavnice bodo prejeli knjižico z vsemi navodili.

  Prijavnica za Lektornico

  Podatki o udeležencu

  POMEMBNO: Prijavite se lahko tako, da izpolnite zgornji prijavni obrazec ali nam pišite na info@lektornica.si. Prosimo, vpišite vse zadevne podatke.

  Po prijavi boste na svoj e-naslov prejeli račun za plačilo udeležnine. Po plačilu udeležnine bomo potrdili vašo prijavo na delavnico in vam poslali gradivo za delavnico.

  Delavnice organizira Lektor’ca, Nataša Purkat s.p., Želimlje 34, 1291 Škofljica, DŠ: SI56028644. Za morebitne dodatne informacije pišite na info@lektornica.si ali pokličite na tel. št. 040 579 312.