Lektor'ca, Nataša Purkat s.p., Želimlje 34, 1291 Škofljica

Strokovna delavnica za uporabnike Tradosa Studio

 

Lepo vabljeni na edinstveno priložnost za usposabljanje s programom Trados Studio (TS) v slovenščini. Na delavnici bomo uporabljali različico TS2022. Seveda je delavnica primerna tudi za vse, ki uporabljate prejšnje različice programa, saj so osnove razmeroma enake.

 

Delavnica je primerna za različno izkušene uporabnike TS, ki so že spoznali osnovne funkcije in se zdaj srečujejo s posameznimi težavami. Na delavnici bomo odgovorili tudi na (predhodno zbrana) vprašanja uporabnikov TS. Ta delavnica bo malo naprednejša, da bodo uporabniki TS dobili koristne napotke za čim bolj učinkovito uporabo programa.

 

Datum in izvedba delavnice

Delavnica bo 10. novembra 2022 od 9.00 do 13.00, potekala pa bo prek Zooma (prijave zbiramo do najpozneje 7. 11. 2022).

 

Zahtevnost

Za različno izkušene uporabnike TS.

 

Vsebina

Delavnico bo vodil izkušeni in licencirani poznavalec programa Trados Studio, ki lahko tudi naprednejšim uporabnikom programa pomaga z uporabnimi triki in nasveti.

Izvedeli boste več o:

 • natančni prilagoditvi uporabniškega vmesnika za produktivnejše vsakodnevno delo: privzeti uporabniški vmesnik je pogosto kontraproduktiven oziroma nas pri delu omejuje. Dobro je poznati prijeme, da uporabniški vmesnik prilagodimo tako, da vedno dela za nas, ne proti nam;
 • osebnem vodenju projektov in upravljanju datotek: Posamična obdelava datotek ali projektna obdelava datotek? Poznate razlike? Katere so prednosti in pomanjkljivosti enega in drugega načina? Dobro vodenje projektov v TS in dobro upravljanje datotek sta ključna za dolgoročno uspešno delo s TS;
 • vzdrževanju pomnilnikov prevodov: Ali je bolje uporabljati več manjših pomnilnikov prevodov ali enega glavnega velikega? Ali se pomnilnik prevodov lahko napolni? Kako lahko optimiziram delovanje svojih pomnilnikov prevodov? Pokazali bomo nekaj najpogostejših in najbolj praktičnih načinov za upravljanje pomnilnikov prevodov in njihovo vzdrževanje.

In še:

 • Ali vas muči neustrezno segmentiranje stavkov v TS? Ali tudi vam TS del stavka za vsako piko deli v nov segment? Ali ste vedeli, da je mogoče TS dopovedati, naj tega ne počne več?
 • Ali se vam zdi, da pomnilnik prevodov ne nudi vsega, kar bi moral? Ali se vam dogaja, da se slab prevod izbrisali iz TM, TS pa še vedno ponuja zastarelo rešitev (na kurzorju)?
 • Ali veste, da lahko Excelovo datoteko obdelujete dvojezično?
 • Ali vas zanima trik, kako v Wordu ohraniti izvirnik in ciljno besedilo, ne da bi vam izvirnik povozilo?

Še marsikaj koristnega za uporabo Tradosa Studio boste izvedeli prav na tej delavnici.

 

Zakaj je ta delavnica tako uporabna?

Če želite izvedeti, kako precej pohitriti svoje delo in kako izboljšati kakovost svojih prevodov, potem bo ta delavnica pravšnja za vas. Na delavnici bomo obdelali zelo raznovrstne težave, s katerimi se uporabniki srečujejo pri vsakodnevnem delu s TS. Predstavljene bodo tako možnosti za optimizacijo trenutnega načina dela prevajalcev, pregledovalcev in lektorjev kot funkcije in možnosti za nadgradnjo obstoječih načinov dela.

Če imate konkretna vprašanja, ki vas tarejo, in bi želeli učinkovite rešitve zanje, nam tovrstna vprašanja/težave sporočite na e-naslov info@lektornica.si in vključili jih bomo v vsebino delavnice (težavo čim podrobneje opredelite in pri tem navedite, katero različico Trados Studia uporabljate).

Delavnica bo pokrila zelo širok spekter vsebin, pri tem pa se bo posvetila malce naprednejšim zadevam, vendar še vedno le toliko napredno, da ne bo prezahtevno, ob tem pa bo dovoljšen izziv tudi tistim zainteresiranim, ki program že uporabljate.

Udeležence vabimo, da imajo pripravljen svoj računalnik, na katerem imajo naložen program Trados Studio, da bodo lahko vse naučeno takoj preizkusili v praksi. Seveda lahko delavnici sledite brez prenosnika, samo ob razlagi.

Udeležnina: 80,00 EUR + DDV (97,60 EUR z DDV)

Cena vključuje:
– strokovno vsebino o prevajalskem programu Trados Studio,
– potrdilo o udeležbi na strokovnem usposabljanju,
– organizacijo, vsebinsko zasnovo in vodenje strokovne delavnice.

Prijave in informacije:
 info@lektornica.si, 040 579 312
Prijave zbiramo do 7. 11. 2022.

Ne zamudite edinstvene priložnosti za odlično usposabljanje s prevajalskim programom Trados Studio v slovenščini in se nam pridružite na delavnici, na kateri lahko pridobite osnove uporabe tega programa in preverite, ali program pravilno uporabljate. Z novousvojenim znanjem se boste lahko uspešno podali na pot samostojne prevajalske poti in nadgradili svoje dozdajšnje delo.

  Prijavnica za Lektornico

  Podatki o udeležencu

  POMEMBNO: Prijavite se lahko tako, da izpolnite prijavni obrazec ali nam pišite na info@lektornica.si. Prosimo, vpišite vse zadevne podatke.

  Po prijavi boste na svoj e-naslov prejeli račun za plačilo udeležnine. Po plačilu udeležnine bomo potrdili vašo prijavo na delavnico in vam poslali gradivo za delavnico.

  Delavnice organizira Lektor’ca, Nataša Purkat s.p., Želimlje 34, 1291 Škofljica, DŠ: SI56028644. Za morebitne dodatne informacije pišite na info@lektornica.si ali pokličite na tel. št. 040 579 312.