Lektor'ca, Nataša Purkat s.p., Želimlje 34, 1291 Škofljica

DELAVNICA

Tehnikalije za lektorje, prevajalce, urednike idr.

Tehnikalije za lektorje, prevajalce, urednike idr.

Računalniška Lektornica: Tehnikalije za lektorje, prevajalce, urednike in vse druge, ki se ukvarjajo z jezikovnimi vprašanji


Datum:
četrtek, 23. marec 2023, od 9.00 do 13.00

Izvedba: Zoom, spletinar


Zahtevnost:
 Za začetnike in izkušene


Vsebina:

Ali ste vedeli,

 • da lahko sledenje spremembam prilagajate svojemu načinu dela (vidne spremembe so lahko v besedilu ali zunaj njega, v barvah, ki so vam všeč, ali v enotni barvi za vse, ki delajo v dokumentu itd.),
 • da lahko sledenje spremembam med delom skrijete, vendar ne izključite (zelo pogosta napaka nepoznavalcev sledenja sprememb),
 • da lahko z nekaj kliki dosežete, da sistem znova pregleda dokument in vam pokaže napake, ki so bile do tedaj neoznačene (zelo moteče, ko v dokumentu opazite napake, sistem pa vas nanje ne opozori),
 • da lahko z nekaj kliki v Wordu zabrišete sledi za seboj in/ali svojih sodelavcev (če ste dokument obdelovali vi in sodelavec, ne želite pa, da to vidi tudi naročnik ipd.),
 • da lahko prenašate vidne spremembe iz dokumenta v dokument ali po enem dokumentu, pri čemer te ostanejo vidne (to pride prav pri združevanju več lektoriranih dokumentov ali če se vsebina v dokumentih ponovi in tako preprosto vnesete popravke v ponovljeno besedilo),
 • da vam računalniška Lektornica prinaša številne preproste, uporabne in zelo koristne nasvete za lažje delo v Wordu?


To so le nekatere izmed iztočnic, ki jih lektorji, prevajalci, uredniki besedil in drugi potrebujemo za svoje vsakdanje delo. Pridružite se nam na delavnici in se poučite o nekaterih osnovah, ki vam bodo olajšale delo, za tovrstno usposabljanje lahko prinesete svojo prenosno napravo in vadite skupaj z nami. Vsi udeleženci delavnice bodo prejeli priročno knjižico s celotno vsebino delavnice: skupaj z vsemi navodili in slikovno podporo.

Tehnikalije za lektorje, prevajalce, urednike idr.: priročna knjižica


Udeležnina:
80 EUR + DDV (97,60 EUR z DDV)


Prijave in informacije:
 izpolnite spodnji prijavni obrazec.

Prijave zbiramo do 20. marca 2023.

Ne zamudite odlične priložnosti in se nam pridružite na računalniški delavnici, na kateri lahko pridobite osnove računalniškega dela in tehničnega urejanja besedil. Primerna je za lektorje, prevajalce, urednike, novinarje, pisce in vse druge, ki bi radi znali dobro izkoristiti prednosti računalnika pri lastnem delu (za podrobnosti glej razdelek z vsebino).

Vprašali ste
1. Znam delati z Wordom, saj veliko tipkam in urejam besedila. Za kaj bi se sploh udeležila delavnice?
Na računalniških Lektornicah se ne bomo ukvarjali z običajnim urejanjem besedila, ampak bomo obdelovali razne tehnikalije, ki jih lektorji, prevajalci, uredniki in drugi potrebujejo pri svojem delu. Med temi tehnikalijami so na primer:
– vključitev in umik, a ne izključitev sledenja sprememb,
– spreminjanje nastavitev sledenja sprememb,
– kopiranje in prenašanje vidnih popravkov iz enega v drug dokument ali po dokumentu,
– izbris podatkov v dokumentu, da se ne ve, kdo je obdeloval dokument (to je zelo uporabno, če namesto vas lektorira vaš sodelavec, vi pa ne želite, da naročnik to izve),
– naknadni priklic sprememb (če pozabite vključiti sledenje ali ga pomotoma izključite),
– dodaten poziv sistemu, da pokaže morebitne napake (črkovalnik ne dela).
Izvedeli boste še veliko uporabnih nasvetov za vsakdanje delo.

2. Kako naj si zapomnim vse, kar izvem na delavnici? Želim slediti vsebini, ne da si moram vse hitro zapisovati.
Vsi udeleženci delavnice bodo prejeli knjižico z vso vsebino, tj. z vsemi nasveti, priporočili, smernicami, ki bo predstavljena na delavnici. Tako si ne bo treba vsega zapisovati, ampak boste lahko sledili predstavitvi in si po potrebi zapisali opombe.

3. Bila sem že na drugih podobnih delavnicah, ampak ko končamo, veliko tega pozabim. Ali bi lahko delavnici sledila na svojem računalniku?
Seveda, to je ključna prednost Lektornice. Vsi udeleženci lahko sočasno ob razlagi sledite vsebini, ki bo predstavljena na delavnici. Dobili boste tudi delovne dokumente, da boste lahko klikali in preverjali nasvete sočasno s predavateljico.

4. Nimam prenosnika, delam s stacionarnim računalnikom. Ali lahko sodelujem na delavnici?
Seveda. To, da uporabljate napravo sočasno s predstavitvijo, je le možnost, dodatna korist, seveda pa to ni obvezno. Brez težav lahko sledite predstavljeni vsebini ob knjižici, pozneje pa na svojem računalniku preverite novousvojeno znanje.

5. Na delavnici o urejanju besedil v Wordu sem izvedela zelo veliko, zelo me zanima priti tudi na to delavnico, vidim pa, da je nekaj vsebin zelo podobnih. Ali ni vsebina torej podvojena?
Ne, vsebina ni podvojena. Pri urejanju besedil udeleženci spoznavajo ukaze, ki so še posebej uporabni za tehnično urejanje besedil (na primer po navodilih in podobno), na tokratni delavnici pa se bomo ukvarjali s tehnikalijami, za katere je koristno, da jih poznate pri delu z besedili.

Vsi udeleženci delavnice bodo prejeli knjižico z vsemi navodili, predstavljenimi na delavnici.

 

  Prijavnica za Lektornico

  Podatki o udeležencu

  POMEMBNO: Prijavite se lahko tako, da izpolnite zgornji prijavni obrazec ali nam pišite na info@lektornica.si. Prosimo, vpišite vse zadevne podatke.

  Po prijavi boste na svoj e-naslov prejeli račun za plačilo udeležnine. Po plačilu udeležnine bomo potrdili vašo prijavo na delavnico in vam poslali gradivo za delavnico.

  Delavnice organizira Lektor’ca, Nataša Purkat s.p., Želimlje 34, 1291 Škofljica, DŠ: SI56028644. Za morebitne dodatne informacije pišite na info@lektornica.si ali pokličite na tel. št. 040 579 312.

  LEKTORNICA V ŠTEVILKAH

  zadovoljnih udeležencev 85 zadovoljnih udeležencev
  lektorjev v Sloveniji 2485 lektorjev v Sloveniji
  zadovoljstvo 100 zadovoljstvo